Creatief en duurzaam lichtontwerp op maat

SPOT ON lichtontwerp versterkt uw werkomgeving, verblijfsplezier of woongenot met verlichting. Afhankelijk van uw wensen, verzorgt SPOT ON de volgende diensten:

Architectonisch lichtontwerp

Licht heeft groot effect op hoe we architectuur, ruimtes en buitenomgevingen beleven en hoe we ons daarbij voelen. Met creatieve duurzame lichtontwerpen versterkt SPOT ON uw werkomgeving, woongenot of het verblijfsplezier. Bij het ontwerpen speel ik in op de functie en het karakter van een ruimte of de identiteit van uw organisatie. Daarnaast benadruk ik bijzondere elementen en haal ik graag het onverwachte uit uw ruimtes.

Lichtkunstwerken

Lichtkunstwerken zijn een prachtige manier om de interactie met uw bezoekers te versterken. SPOT ON ontwerpt en realiseert installaties waarbij licht het belangrijkste middel van expressie is. Bijvoorbeeld een sculptuur die licht produceert. Of een fascinerend interactief samenspel van een bestaande omgeving met licht, kleur en schaduwen.

Biodynamische verlichting

Kunst- en daglicht beïnvloeden ons bioritme en welbevinden. SPOT ON helpt de verlichting af te stemmen op het bioritme. Bijvoorbeeld van uzelf, uw medewerkers, gasten of bezoekers. Ik zorg ervoor dat daglicht optimaal wordt ingezet en kies voor armaturen die het verloop van daglicht automatisch of naar uw eigen voorkeur nabootsen. Zo activeert koelwit licht met een hoge intensiteit in de ochtend en na de lunch. En helpt gedimd warm licht aan het eind van de middag en avond juist om te ontspannen en beter te slapen.

Daglichtontwerp

Daglicht beïnvloedt de sfeer, productiviteit en ons humeur. SPOT ON helpt daglicht zo optimaal mogelijk in uw gebouw toe te laten. Dit verhoogt uw welzijn, bespaart vaak energie en voorkomt oververhitting, verblinding en UV schade. Dit doe ik door:

  • daglichtoplossingen – zoals ramen, daklichten en daglichtpijpen – consistent te gebruiken en de ideale vorm en positie daarvan te bepalen;
  • de veranderlijkheid van het daglicht terug te laten komen in uw interieur, het natuurlijk lichtspel werkt rustgevend;
  • daglicht en kunstlicht optimaal te laten samenspelen in mijn ontwerp, bijvoorbeeld door het kunstlicht automatisch te laten dimmen bij voldoende daglichtinval.

Voor de technische detaillering van de daglichtopeningen werk ik samen met een architect.

Lichtonderzoek en lichtexperimenten

Soms hebt u een lichteffect voor ogen, maar is geen standaardoplossing voorhanden. Of is het voor u onduidelijk hoe het resultaat eruit zal zien. In dergelijke situaties verzorgt SPOT ON mock-ups, proefopstellingen of computersimulaties om het effect van het kunst- en daglicht op uw gebouw, object, textuur of kleur te bepalen. Zo weten we of het beoogde resultaat haalbaar is. 

Waarmee kan SPOT ON u helpen?

In een persoonlijk gesprek bespreken we uw wensen en de mogelijkheden. Vervolgens krijgt u een plan van aanpak.